Ущільнювачі для різьбових з'єднань. Особливості та технологія застосування.

Сьогодні асортимент ущільнювачів або пакувальних матеріалів для герметизації різьбових з'єднань трубопроводів має безліч варіантів. Інженери компанії Термопрактик зібрали основні позиції, які застосовуються в монтажі та на власному досвіді допоможуть Вам розібратися, який ущільнювач краще застосовувати в тих чи інших умовах.

З усього різноманіття ринку пакувальних матеріалів можна виділити 4 основні позиції:

 

- ФУМ-стрічка;

- Льон + паста-герметик;

- Нитка;

- Анаеробний герметик.

Почнемо із простого – ФУМ стрічка.

image-20230207095838-1

Абревіатура «ФУМ» розшифровується як – фторопластовий ущільнювальний матеріал, тобто це тонка вузька плівка, виготовлена ​​з фторопласту. Доступна у продажу в будь-якому магазині будматеріалів, дуже проста в роботі, не бруднить руки. Однак ми рекомендуємо використовувати ФУМ-стрічку тільки для тимчасового монтажу або взагалі не використовувати, т.к. при ущільненні цим матеріалом існує велика ймовірність протікання у зв'язку з тим, що в процесі затягування різьблення ФУМ-стрічка часто збивається, створюючи передумови для майбутньої течі. Монтажники компанії Термопрактик у роботі НЕ використовують даний вид пакувального матеріалу.

 

Льон + паста-герметик.

image-20230207095838-2

 

 

Як кажуть – класика. Стільки об'єктів змонтовано з цим видом пакувального матеріалу, що не перерахувати всіх. Постійно застосовуємо на своїх монтажах льон з різними варіантами паст-герметиків, але найчастіше це UNIPAK або GEBATOUT, підходить для будь-яких металевих різьблень (сталь, чавун, латунь, мідь, нержавіюча сталь) в діаметрах до 4 дюймів. Так само може застосовуватися для пластикових різьблень, таких як пнд-фітінг і PPSU-фітінг, проте тут потрібно мати досвід і намотувати пакувальний матеріал не більше і не менше, або застосовувати нитку пакувальної. З мінусів використання льону та пасти можна відзначити забруднення рук та фітингу в процесі пакування, проте при певному досвіді та вправності цей фактор можна вважати незначним.

 

Нитка.

image-20230207095838-3

      

image-20230207095838-4

Пакувальна нитка – універсальний ущільнювальний матеріал, який підходить для будь-яких видів різьблення як металевих, так і пластикових. Компанія Термопрактик для реалізації своїх об'єктів монтажу використовує пакувальну нитку LOCTITE, перевірений часом виробник без нарікань. Нитка LOCTITE виготовлена ​​з поліамідної нитки з просоченням, може застосовуватися для герметизації різьблень діаметром до 4 дюймів, має чудові робочі характеристики. З недоліків даного пакувального матеріалу можна виділити лише його високу вартість порівняно з льоном і пастою.

 

Анаеробний герметик.

 

image-20230207095838-5

               

image-20230207095838-6

 

Відмінно підходить для герметизації будь-яких металевих з'єднань, проте є низка особливостей при його використанні.

Для того щоб досягти ідеальної герметичності різьблення перед пакуванням її потрібно знежирити. І якщо для латунних, мідних та нержавіючих сполук це не проблема, то ось для чавуну та чорного металу це може бути досить незручним. Все тому, що після нарізки різьблення на чорному металі найчастіше є залишки олій, які досить складно видалити - звертайте на це увагу! Другим важливим фактором є час полімеризації, який варіюється від 1 до 3 годин в залежності від виробника, а повне твердіння настає через 24год після пакування.

Третій фактор - температура повітря, при якій можна використовувати анаеробний герметик, у різних виробників можуть бути різні вимоги (читайте інструкцію із застосування!), проте в середньому це +10 ° С - в мороз пакувати не можна!

Далі, щоб домогтися герметичності, необхідно забезпечити відсутність повітря між витками різьблення, виробники говорять про те, що герметик потрібно наносити лише на одну частину деталей, що з'єднуються, ми рекомендуємо наносити на обидві частини з'єднання.

Хоча нюансів застосування анаеробних герметиків досить багато, компанія Термопрактик застосовує їх практично на кожному об'єкті. Це пов'язано з особливою надійністю такого з'єднання (за умови дотримання технології монтажу) і якщо нам потрібно зробити паковку без подальшого доступу до неї (наприклад, під'єднати воду до інсталяції прихованого монтажу), то ми використовуємо анаеробні герметики GEB або LOCTITE 577.

 

Хотілося б відзначити, що всі перераховані вище ущільнювальні матеріали можуть застосовуватися як для систем опалення, так і для питної води, тобто мають всі санітарні допуски. Також справедливо буде сказати, що всі варіанти пакувальних сполук мають право бути застосованими, проте потрібно чітко розділяти де і коли. Щоб простіше було орієнтуватися нижче, ми прикріпимо для Вас зведену таблицю характеристик ущільнювальних матеріалів, можете зберегти її собі як невелику шпаргалку. А якщо немає можливості чи бажання займатися монтажем самому – зверніться до нас, техвідділ компанії Термопрактик із задоволенням допоможе Вам вирішити будь-яке питання у сфері опалення, водопостачання, каналізації, вентиляції та кондиціювання.
 

image-20230207144038-1