Вентиляція. Її призначення, розрахунок та підбір обладнання.

ВЕНТИЛЯЦІЯ.

ПРИЗНАЧЕННЯ, РОЗРАХУНОК ТА ПІДБІР ОБЛАДНАННЯ

 

        Задача системи вентиляції – це забезпечення в приміщенні необхідного об’єму свіжого повітря, підтримання оптимальних параметрів температури, вологості, швидкості руху повітря, газового складу, тощо. Повітрообмін – це основний параметр якості повітря в приміщенні.

          В технічній літературі та ДБН приведено безліч прикладів розрахунку необхідного повітрообміну для того чи іншого приміщення за призначенням. Дана методика базується на визначенні концентрації шкідливих речовин, які потрапляють у приміщення та розрахунку кількості повітря необхідного для їх видалення. Другий спосіб є найбільш простий - це визначення повітрообміну в приміщенні по кратності. Що таке кратність повітрообміну? Кратність характеризує скільки раз зміниться об’єм повітря в приміщенні протягом години. Також є третій спосіб визначення необхідного повітрообміну, він дозволяє розрахувати повітрообмін в приміщенні в залежності від максимальної кількості людей, що будуть знаходитись в даному приміщенні одночасно. Для кожного об’єкту потрібно підходити індивідуально і визначати свій метод розрахунку.

image-20230405122009-4

          Системи вентиляції завжди повинні бути збалансовані, інакше в приміщеннях буде утворюватися недостатній або надлишковий тиск, що викликає тим самим дискомфорт, ефект вакууму приміщень.

          Системи вентиляції класифікуються по:

способу переміщення повітря – на природні та примусові (механічні);

призначенню – припливні та витяжні;

зони обслуговування – місцеві та загально обмінні.

image-20230405122009-5

          До основного обладнання системи вентиляції відносять: повітроводи, припливні або витяжні гратки, повітряні клапана, осьові або відцентрові вентилятори, підігрівачі повітря (калорифери), охолоджувачі, фільтри, шумопоглиначі та інші пристрої. Система вентиляції також може включати в себе секцію зволоження повітря, яка дуже необхідна в зимовий період. Для цього, зазвичай, використовують парові зволожувачі з подачею підготовленої води.

         Регулювання холодного зовнішнього повітря та теплого витяжного при роботі або вимкнені системи вентиляції забезпечують автоматичні повітряні клапана. Найбільш поширений тип – з електроприводом та зворотною пружиною, що закриває клапан при вимкнені живлення і захищає водяний калорифер від замерзання.

         Для захисту секцій вентиляційної установки та приміщень, які вона обслуговує від потрапляння пилу, комах, тощо необхідні фільтри. Розглянемо найбільш вживанні:

  • механічні фільтри. Використовуються практично у всіх вентиляційних установках. Фільтруючим елементом у таких пристроях можуть виступати дуже дрібна полімерна або металева сітка або груба тканина. Механічні фільтри відрізняються довговічністю та простим обслуговуванням;
  •  адсорбційні (вугільні) фільтри. Вони здатні вловлювати і усувати з повітря багато отруйних домішок і поглинати неприємні запахи. Основний адсорбуючий елемент у таких фільтрах – вугілля. Обов'язково потрібно враховувати, що навіть такі фільтри не здатні впоратися з усіма негативними забрудненнями повітря – наприклад, вони не можуть захистити від парів чадного газу. Проте, з більшістю забруднень повітря, що у побуті, вугільні фільтри чудово справляються.

Потрібно також пам’ятати, що чим ефективніший фільтр, тим більші втрати тиску на ньому.

          Калорифер (нагрівач) – виконує функцію підігріву зовнішнього повітря до заданої температури приміщення. Бувають двох типів – водяний калорифер (теплоносій вода) та електричні. Система з водяний калорифер потребує на першому етапі більше капітальних затрат на змішувальний вузол з насосом та систему автоматики, але в подальшому плюсом є низькі експлуатаційні витрати.

         Основою любої механічної системи вентиляції є вентилятор. При його підборі потрібно розрахувати два основних параметри – продуктивність (об’єм повітря) та повний напір. Важливі характеристики вентилятора – це габаритні розміри та рівень шуму. Запобігти поширенню шуму по повітроводам допомагають шумопоглиначі. Вони оснащені звукопоглинаючими матеріалами – наприклад, мінеральною ватою чи скловолокном.

          В наш час багато уваги прикуто до енергоефективності. Енергоефективними являються припливно-витяжні установки з теплообмінником (рекуператором), в якому припливне повітря частково підігрівається за рахунок видаляємого (витяжного). Рекуператори поділяються на пластинчасті, целюлозні та роторні.

image-20230405122009-6

 

        Ще однією із сучасних тенденцій являється оснащення вентиляторів двигунами з частотним перетворювачем, котрі дозволяють скоротити електроспоживання і зменшити рівень шуму.

         Не мале значення грає і утеплення повітроводів. Недостатня товщина або обраний матеріал утеплення може призвести до утворення конденсату на поверхнях повітроводів.

        Також потрібно звертати увагу на відвід конденсату з секцій вентиляційних установок. Визначати сифони які працюють під тиском або в «депресії» , прораховувати висоту сифонів, правильно розташовувати їх.

Системи вентиляції поділяють на промислові, побутові та спеціалізовані.

Промислові системи вентиляції.

         Використовуються в промислових комплексах, заводах, фабриках, або будь-яких інших виробничих приміщеннях. Головна мета таких систем полягає в тому, щоб забезпечити потрібний повітрообмін та видалення шкідливих викидів та надлишкового тепла, які виникають під час виробничих процесів. Ці системи складаються з потужних вентиляційних установок, які забезпечують постійну подачу свіжого повітря та видалення забрудненого.

Побутові системи вентиляції.

         Встановлюють в житлових будівлях, багатоквартирних будинках, офісах. Головна мета таких систем полягає в тому, щоб забезпечити приміщення свіжим повітрям та видалити зайву вологу, запахи, тощо, які виникають під час повсякденного життя. Зазвичай витяжка організовується з санвузлів, комор, побутових приміщень, а приплив свіжого повітря подається в житлові кімнати. За рахунок припливно- витяжної системи вентиляції власник суттєво заощаджує кошти на експлуатаційних витратах.

          Прикладом таких припливно-витяжних установок є recoVAIR фірми Vaillant. Ця установка представлена в трьох типорозмірах: на 150 м3/год (орієнтовна максимальна площа приміщень складає до 90 м2); на 260 м3/год (площа до 190 м2); 360 м3/год ( площа до 290 м2).

 

   До побутових рекуператорів можуть належати також компактні припливно- витяжні установки, призначені для невеликих за площею об’єктів: офісна кімната, мале за площею побутове приміщення. По суті це місцева вентиляція, яка здатна працювати тільки на одне приміщення. Продуктивність побутових рекуператорів стартує від 25 м3/год до 250 м3/год. Конструктивно, це найпростіші прямоточні рекуператори з мідними теплообмінниками.

image-20230406104015-1

Конструктив рекуператора PRANA.

Або керамічними (Vaillant, ВЕНТС) теплообмінниками. Обидва типи пристроїв виконані з круглим корпусом, який встановлюється через стіну.

 

image-20230406104034-2

Побутові рекуператори можуть працювати одночасно по притоку та витяжці або включатися в змінному режимі: на приплив, а потім на витяжку.

Спеціалізовані системи вентиляції.

Використовуються для приміщень басейну, фармацевтичної промисловості, тощо.

Припливно-витяжна установка басейну призначено для осушення та вентиляції повітря в приміщеннях з інтенсивним волого виділенням. В установці передбачена спільна робота пластинчатого рекуператора та теплового насосу, що дозволяє значно економити кошти на енергоресурси та максимально збільшити енергоефективність об’єкту.

Припливно- витяжна вентиляція фармацевтичної промисловості чітко має підтримувати температуру та вологість приміщень та мати автоматику для контролю цих параметрів.

 

Для того, щоб правильно підібрати основне обладнання системи вентиляції потрібно виконати аеродинамічний розрахунок. В колективі компанії Термопрактик працюють висококваліфіковані спеціалісти, які допоможуть Вам зробити розрахунок системи вентиляції для будь якого об’єкту (житлового, комерційного, виробничого тощо), а монтажники з багаторічним досвідом роботи готові виконати монтаж вентиляційних систем будь якої складності. Ми маємо багато різноманітних реалізованих проєктів з вентиляції в Вінниці і області, а наш сервісний відділ став надійним партнером для замовників з питань наладки, ремонту та обслуговування вентиляційних систем.